Per sætter kurs mod rummet

Han stod og jublede i Californien, da SpaceshipOne to gange passerede grænsen til verdensrummet. Drengedrømmen om rumrejsen kan sandsynligvis realiseres inden for kun 24 måneder. Per har forlængst købt billetten, og nu venter han med længsel på, at der bliver givet grønt lys for en opsendelse. »Jeg kunne rejse om en uge. Jeg er i topform,« siger Per Wimmer i telefonen fra Californien.»Jeg købte billetten for 100.000 dollar (850.000 kr. ved den daværende kurs i 2000), og jeg håber, at jeg får brug for den i 2006. Om jeg bliver sendt op som nr. to, ti eller 20, ved jeg endnu ikke, men i øjeblikket er vi kun en lille flok på 25 i hele verden, der har gennemgået den nødvendige træning. Jeg er så klar, man kan blive, Jeg er standby,« fastslår Per fra sit hotel i udkanten af Mojave-ørkenen, hvor han har opholdt sig på det sidste. 

Om han får realiseret sin drøm i SpaceshipOne, SpaceshipTwo – eller et russisk minirumskib, er endnu ikke 100 procent afklaret. Prototypen klar»Jeg har også kig på russernes C-21, der ligeledes forventes at være klar til opsendelse i 2006. Den er bygget lidt ud fra samme princip som SpaceshipOne. C-21 er en minirumfærge, der sidder oven på et specialbygget russisk fly, M55. Prototypen er allerede færdig, og det nødvendige fly er allerede i brug i andre sammenhænge. Når det handler om amerikanerne, så tror jeg, at de vil have udskiftet SpaceshipOne med en to’er inden 2006, men der vil næppe blive ændret meget på modellen.Der vil fortsat være plads til to passagerer ud over piloten, og jeg tror, at vi vil blive tildelt flere arbejdsopgaver, selv om hele turen højst vil tage tre-fire timer. Da det vil handle om en lavprisflyvning i rum-sammenhæng, så sammenligner jeg det med at tage en tur med EasyJet, selv om det selvfølgelig vil gå »lidt stærkere« end i et normalt fly: 3.000 km/t.

Den danske finansmand med bopæl i London tilføjer, at det ville koste op imod 20 mio. dollar (over 120 mio. kr.), hvis han i stedet skulle sendes op på traditionel vis – i en russisk raket.Trænet i Rusland. Når det handler om russerne, så ved Per absolut, hvad han taler om. Han har gennemgået meget af sin træning i Rusland, og han var ellevild, da han svævede vægtløs i et stort Iljusjin-fly. Den første prøve på, hvad der venter ham, når han sætter kursen mod »det rigtige rum«. »Alene oplevelsen af at svæve vægtløs kan jeg absolut anbefale,« siger Per Wimmer. »Det føltes, som om du tabte hele din kropsvægt på to sekunder. Per Wimmer var endnu højere oppe, da han fløj i et russisk MIG 25-fly.Dengang fløj han i 25 kms højde med en hastighed på 2.600 km/t. Da blev han endnu mere bidt af at komme ud i rummet.» Jeg kunne se Jordens krumning.«Danskeren har også fået flere ture i »centrifugen«, som kosmonauter og astronauter træner i. Per Wimmers første store plan var en rejse til Månen, hvor han ville plante Dannebrog solidt på overfladen, men så langt når han næppe foreløbig. Til gengæld er hans næste store mål efter den første rumfærd en tur til Den Internationale Rumstation, men det vil kræve langt mere træning. Foreløbig glæder han sig som et lille barn til den første tur, og selv om den amerikanske administration er blevet mere forsigtig efter rumfærgen Colombias tragiske endeligt, så håber han ikke, at der bliver tale om en forsinkelse.

Her kan du købe din billet

Lars Plenge er manden, du skal kontakte, hvis du vil en tur ud i rummet. »Ja, vi har stadig ledige billetter. Hvor mange ønsker du at købe,« lyder det professionelt fra Lars Plenge, da B.T. retter en henvendelse. Han oplyser, at en billet fortsat koster de 855.000 kr., som Per Wimmer betalte i år 2000, men bare du lægger 6.000 dollar på bordet, så accepteres din bestilling. Resten betales hen ad vejen.» Vi ved, at mange danskere er interesseret i at komme ud i rummet, men indtil videre har vi kun solgt en billet til Per,« fortæller Lars Plenge, der som sælger af rumrejser holder til i et stille – næsten ydmygt – sted, et kontor i nordsjællandske Nivå. Han er dansk agent for Space Adventures, der har en stor rolle at spille, når det handler om civil rumfart. »Per og de andre i verden, der allerede har købt billet, bliver medlem af en club 100, men de må forvente at skulle betale yderligere et beløb, inden de kan gå om bord i f.eks. et Spaceship. Så vidt jeg er orienteret, vil der blive holdt en auktion, hvor deltagerne kan byde ind, og den, der byder højest, kommer af sted først. Jeg føler mig imidlertid ret overbevist om, at Per vil være blandt de første, da han har arbejdet på projektet i mange år. Han er også kendt i de rigtige kredse, når det handler om civil rumfart,« siger Lars Plenge

Pers gyldne karriere

I en alder af 36 år har Per Wimmer allerede gjort en karriere, de fleste vil misunde ham. Han har tjent mange penge på at være investeringsrådgiver i henholdsvis New York og London, men han har ikke lyst til at sige ret meget om sine formueforhold. Kun at han ikke er mangemillionær, og at han fortsat er lønmodtager. Det hele begyndte på Slagelse Gymnasium. Over dammen. Efter at have afsluttet jura-studier på Københavns Universitet tog Per Wimmer det første skridt mod en enestående karriere, da han blev optaget på det berømte universitet Harvard i USA. Han fik en flot eksamen, som han kunne bruge i bl.a. finansverdenen. I fire år arbejdede han for et af de ældste og største investeringsfirmaer i verden, Goldman Sachs og Co., på den verdensberømte børsgade i New York, Wall Street, og siden i London. Han forlod det store investeringsforetagende som direktør. Siden har han primært beskæftiget sig med børshandel og investeringsrådgivning i London. Derudover har han bl.a. været praktikant i FN, arbejdet i EU og studeret europæisk politik på et college i Belgien. Han har også nået at skrive en bog på fransk om Europas fremtid. Han er blevet udmærket flere gange. Han taler fransk, engelsk, dansk, tysk og spansk.