Drengedrøm

En hed drengedrøm går i opfyldelse, når den 34-årige Per Wimmer om to år bliver skudt 100 km. ud i rummet.

Af Kim Bang-Sørensen (DJ) i Nyt fra Danmark Maj/Juni 2003, 23. aargang, page 46

Per Wimmer har været bidt af en gal raket lige siden han som dreng så de første Apollo-rumraketter stige tilvejrs og med åndeløs spænding fulgte astronaut Armstrong som det første menneske i verden betræde månen. Derud må jeg også, tænkte han.

Så da det amerikanske firma Space Adventurers for et par år siden begyndte at sælge billetter til de første charterture ud i rummet, stod den 34-årige Per Wimmer først i køen og fik sin billet formedelst $ 100.000. Tiden er siden gået med skarp rumtræning med talrige rejser til Rusland, hvor han oplever 30-40 sekunders vægtløshed i et ombygget russisk transportfly, der fra 14 km. højde i rasende fart styrer skråt ned mod jordoverfladen. Eller han bliver anbragt i en gigantisk salatslynge i Moskva og får at mærke op til fire-fem gange tyngdekraften på sin krop.

”Jeg har også prøvet at flyve i et russisk MIG 25 jagerfly helt oppe i 26 km. højde, som er kanten af vor atmosfære, og hvor der er helt mørkt oven over een. En meget mærkelig fornemmelse,” fortæller  Per Wimmer.

I samme type fly, der har en tophastighed på 3000 km/t,  har den eventyrlystne udedansker desuden fornemmet, hvordan det føles, når et fly går lodret op, slukker motoren og styrter ned mod jorden med halen forrest, et såkaldt ”tales flight”.

De mange øvelser skal gøre Per Wimmer fysisk rede til at blive sendt ud i rummet. Det vil efter planen ske i 2005, hvor de første charterture ud i rummet  går i gang. Per Wimmer hører til blandt de 20, der allerede har købt billet. Han håber at komme afsted med en anden dansker, som sidste år vandt sin billet i en TV2-konkurrence.

”Det kunne da være skægt, hvis vi kunne komme afsted i et Dannebrog-rumskib,” indskyder Per Wimmer, der vil blive skudt 100 km. ud i rummet og være afsted i et par timer. Men på den tid vil  han alligevel kunne nå at flyve et par gange rundt om jorden.

Selve affyringen af rumfærgen vil i øvrigt ikke ske fra jorden. Det vil blive alt for dyrt. I stedet bliver den russiske rumfærge monteret oven på en russisk M55 bombemaskine og i 17 km.  højde sendt afsted ud i rummet. Rumfærgen vil på tilbageturen lande som et fly akkurat som de amerikanske Columbia-rumfærger, blot bliver den russiske rumfærge betydeligt mindre med kun plads til to passagerer udover testpiloten.

For Per Wimmer bliver den kommende rumfart højdepunktet af en drengedrøm, som han har båret på i mange år. Han har en indre drivkraft, der fortæller ham, at han bare må afsted. Selv ikke den seneste Columbia-ulykke, der kostede syv astronauter livet, har fået Per Wimmer til at ryste på hånden.

”Det var da en forfærdelig ulykke, og jeg fulgte det på TV hele natten. Men jeg kender til risikoen, og det er en drøm, der skal leves ud. Statistisk set er det  i øvrigt sikrere at rejse ud i rummet end at gå nede på gaden,” påpeger han.

Den høje pris er heller ikke noget problem for Per Wimmer, der har et vellønnet job i en investeringsbank i London. Han har tilbragt det meste af sit liv uden for Danmarks grænser, tog sproglig studentereksamen i  Paris, blev cand.jur i Danmark og rejste efter nogle år i Bruxelles under Henning Christoffersens EU-kontor til Harvards Universitet i USA for at læse videre.  Siden 1998 har han boet og arbejdet i London.

Turen ud i rummet om to år er imidlertid ikke det eneste, Per Wimmer har planer om. Som næste punkt på hans barndoms ønskeseddel står en tur til Månen. Det ligger formodentligt 15-20 år ud i fremtiden, men Per Wimmer har betalt depositum .. og hans boarding card er allerede  trykt og parat !