Dansker har købt billet til rummet

Berlingske, March 23, 2002, p. 2 

Drengedrøm: Den 33-årige Per Wimmer er den første dansker, der har købt billet til rummet. »Det er en drengedrøm, der går i opfyldelse,« siger børsmægleren, der har betalt 856.000 kr. for billetten.

Hvis alt går vel vil Slagelse-drengen Per Wimmer om tre år befinde sig i vægtløs tilstand 100 km over jorden. Og dermed – i konkurrence med Carsten Marquart, der vandt TV2s rumkonkurrence »Den store mission« – blive den første dansker i rummet. Under alle omstændigheder bliver han den første dansker, der har købt billet til rummet. For nylig udskrev Per Wimmer nemlig en check på intet mindre end 856.000 kr. til det danske eventyr-rejsebureau, Event Travel Corporation (EtC). Det store beløb sikrer ham en plads i rummets eksklusive »Club 100« – altså blandt verdens første 100 rumturister. »Lige siden min barndoms fysiktimer har jeg drømt om at komme ud i rummet. Men nu begynder min drøm at gå i opfyldelse,« siger den 33-årige dansker, der i dag arbejder som børsmægler i London for det store børsfirma Goldman Sachs. 

Per Wimmer er allerede langt fremme i planlægningen. Han dyrker fitness og spiser sundt for at være i form til de kraftige belastninger, som hans krop vil blive udsat for. Desuden har han deltaget i prøveflyvninger med styrtdyk, hvor man i ca. 30 sekunder ad gangen kan opleve den sensationelle fornemmelse at være vægtløs. Og fornylig var han i Moskva for at besøge de russiske kosmonauters træningsbase, Star City, samt militærflyvebasen Zhukouvsky. Her blev han iført en trykdragt og kom med en russisk jagerpilot op i en af de ultrahurtige MiG-jagere. Det Nærumbaserede rejsebureau EtC kan i kraft af en særaftale med det amerikanske Space Adventures tilbyde skandinaver rumrejser. Space Adventures vil benytte en russiskbygget rumfærge til at transportere sine kunder ud i rummet. Rumfærgen, der kan rumme en pilot og tre rumturister, er endnu ikke færdigbygget, men fornylig blev en model – en såkaldt mock-up – præsenteret i Moskva. 

Plads til refleksion Planen er, at det relativt lille rumfærgemodul, C21, skal transporteres på ryggen af et russisk M55 transportfly op i knap 20 kilometers højde. Dér frigives C21eren, de to raketmotorer startes, og derpå suser rumfærgen videre op gennem atmosfæren, indtil den i ca. 100 kilometers højde flader ud. Deroppe vil rumturisterne opleve mellem 15 og 30 minutters vægtløshed og få en fornemmelse af jordens lidenhed og rummets dybder, før den igen dykker ned gennem atmosfæren og lander på en luftbase i USA eller Rusland. Men hvad forventer Per Wimmer at få ud af sin lille million kroner under sin lille halve times vægtløshed over vor blå planet? »Jeg forventer en helt unik oplevelse – underlig og tankevækkende. Jeg tror, at der vil blive plads til reflektioner over Jordens lidenhed og meningen med det hele. Der vil ikke blive plads til frygt,« siger den kommende sjællandske rumturist, der har valgt at leve uden bil for bedre at kunne finansiere sin livsdrøm.