Vægtløs ferie for vovehalse

Af Katrine Hertz Mortensen Jyllands-Posten

Der er kommet nye udfordringer til de rejselystne og eventyrbegærlige. Gennem et rejsebureau i Holte kan man nu tage en tur til en russisk rumstation, hvor man kan prøve nogle af de faciliteter, de russiske astronauter skal gå igennem, før de kan sætte af mod det ydre rum på egen hånd.For fremtiden vil feriepostkort kunne fortælle historier om vægtløs flyvning, centrifugering, erfaringer fra et russisk MiG-25-jagerfly og til sidst om charterture til månen. Det danske firma, Event Travel Corporation, eller EtC, har i en årrække forsynet danske virksomheder med skøre gimmicks og ekstreme udfordringer, når der skulle fyres op under julefrokosten eller kundemødet.
Således har de sendt kontormus på hundeslædesafari i Grønland eller på kokkeskole i Rom. Nu er det grænsesøgende bureau nået det nyeste af det nyeste inden for ekstremsport. Det arrangerer nu ture til den russiske flybase, Starcity, hvor deltagerne kan få lov at prøve de faciliteter, som de russiske kosmonauter benytter under skolingen. Det er både virksomheder og private, der benytter sig af det atypiske tilbud. Senest har den 32-årige børsmægler Per Wimmer været turist i Starcity.

Hundesvømning i luften
Det første, Per Wimmer skulle prøve, var den vægtløse flyvning. Deltagerne bliver lukket ind i et stort transportfly med polstret gulv. Flyet accelererer kraftigt opad og vender pludseligt, hvorefter der på nedturen opstår et tidsrum på ca. 30 sekunder, hvor lufttrykket er ophævet i kabinen. “Alle sidder langs væggene, og for enden af kabinen sidder et panel af russiske officerer, der overvåger hele øvelsen. Når flyet vender næsen nedad, letter man helt automatisk fra gulvet,” husker Per Wimmer, mens han ved hjælp af et modeljagerfly viser flyvningens kurve. “Mentalt fatter du det ikke. I 32 år har jeg vænnet mig til at hænge fast på jorden, og pludselig hænger man helt hjælpeløs i den blå luft.” Han ryster på hovedet, så det blonde hår og de rustfarvede briller svinger let fra side til side.

Kolbøtter og ørefigner
Per Wimmer rejser sig fra sædet og sætter sig i spænd mellem væggen og plankegulvet, for at illustrere hændelsen. Arme og ben flyver frem og tilbage, mens han med opspilede øjne fortæller, hvordan man ikke selv kan styre sine bevægelser i det vægtløse rum. “Jeg prøvede først at hundesvømme hen mod den anden ende, men der er jo intet at gribe fat i. Så lærte man, at man skulle få andre til at sætte én i gang,” fortæller han. På øvelsen blev deltagerne vægtløse ti gange. Til sidst, da de følte sig hjemmevante i det lette luftlag, begyndte deltagerne at udforske legemulighederne. “Jeg satte mig sådan her,” forklarer Per Wimmer, der i de khakifarvede bukser placerer sig i skrædderstilling på gulvet. “Da én af de andre deltagere hev mig i øreflippen, steg jeg lige så stille mod loftet. På vejen slog han let til mit ene ben, så jeg begyndte at slå kolbøtter. Det var helt fantastisk.” Ti op-og-ned-ture viste sig at være rigeligt for deltagerne. “Det er temmelig hårdt, fysisk. På nedturene er du vægtløs, men på opturene blive du presset med tilsvarende stor kraft. Hvis ikke man ligger ned, løber al blodet ned i benene, og det er let at få det dårligt. Når du ligger ned, fordeler du presset bedre,” forklarer Per Wimmer.

Indiana Jones i rumdragt
For Per Wimmer er ekstreme rejseaktiviteter ingen nyhed. De sidste fem år har han rejst i 65 lande, hvor han bl.a. har dykket med hajer og levet med Amazon-indianere. Han besluttede sig for, at de jordiske goder ikke længere er nok. “Det er svært at være Indiana Jones i dag. Verden er opdaget og lige meget, hvor man tager hen, står der en Coca-Cola automat. Den næste udfordring og det næste skridt ligger i rummet. Der er der stadig en masse, vi ikke har set,” fortæller børsmægleren, der ikke er i tvivl om, at han skal nå at komme op og samle månesten, inden han dør. Administrerende direktør i EtC, Lars Plenge, deler Per Wimmers fascination af det ydre rum. “Vi er skrevet op sammen med de andre i USA, og vi vil være der, når billetterne bliver sat til salg,” fortæller han. Èn af EtC’s kunder står på en femteplads i køen om den dyre ferie. “Når det bliver mere normalt at tage ud i rummet, og hotellerne er begyndt at skyde op, så vil det også blive en aktivitet, som de fleste kan deltage i,” fortæller han. Lars Plenge kan dog ikke umiddelbart se en fremtid, hvor rumrejserne kommer på prisniveau med en charterferie til Gran Canaria, og der er da også et stykke vej rent økonomisk. Et besøg til stjernebyen og Ruslands kosmonauter letter de rejsende for mellem 25.000 og 100.000 kr. for hver af de faciliteter, de vil prøve. Men så er der også sørget for alt. Til prisen siger Per Wimmer, at det er dyrt, men at det er en op- levelse, der er svær at sætte pris på.

Sort sol fra cockpittet
På turen til Rusland prøvede Per Wimmer også at flyve det russiske jagerfly Mig-25, der opfyldte en gammel drengedrøm. Der var en russisk pilot, der sørgede for at lette og lande, men da flyet nåede op til grænsen af atmosfæren, fik Per Wimmer selv lov at gribe styringen. “Ovenfor var der fuldstændig sort. Nedenfor er der helt hvidt, og solen befinder sig et eller andet sted ude i horisonten,” siger Per Wimmer og griber sig til hovedet. “At det er fuldstændig mørkt, og det samtidig er højlys dag, giver slet ikke mening. Det er ligesom optisk bedrag det passer ikke sammen,” fortæller han. “Samtidigt flyver man ved egen hjælp, ligesom en hurtigtflyvende fugl gennem det hele. Man kan vende og dreje, når man har lyst. det er exceptionelt!” Netop hjemvendt sidder den velklædte unge mand i ternet skjorte, sweater og letvægtsbriller. Han synes at overraske sig selv hele tiden, når han kommer i tanke om nye detaljer. I digitalkameraet har han de endnu ikke fremkaldte billeder fra flyvningen, som han kan se på det lille display. Der er ikke mere end et par uger til, at han igen skal besøge flyvebasen, når den første amerikanske turist flyver afsted ud i rummet den 30. april, og han har svært ved at vente. “På den tur må jeg nøjes med at se på de andre, men det bliver stadig meget spændende. Jeg forventer jo, at det bliver min tur en dag,” siger Per Wimmer.