Pers første svævetur mod Månen

Her svæver en jublende Per Wimmer vægtløs i et russisk Ilyushin-fly. Den første prøve på, hvad der venter ham, når han en dag sætter kursen mod Månen for at plante Dannebrog solidt på overfladen. Sammen med fire andre danskere har han reserveret den ultimative rumrejse inden for en overskuelig fremtid, og hver har de betalt 75.000 i depositum. De forventes at blive nogle af de første rumturister i verden, der når helt op til Månen. Ifølge de mest optimistiske vurderinger kan det ske allerede inden årtiets udgang. Per Wimmer har ikke nøjedes med at bestille månerejsen. Han har samtidig lagt billet ind på en kortere rumrejse. Det samme har to andre danskere gjort. De tripper kun efter, at det snart lykkes at designe den raket, der er billigere i drift end de nuværende. 

Amerikanske og multinationale selskaber arbejder på højtryk, så de dyre rumfærger kan blive afløst, og den første rumturist kan forlade jorden. De seriøse planer og udsigter har fået store drenge med tykke tegnebøger til at gøre de første øvelser. Det sker i Star City, alt andet end et typisk russisk bynavn, men den ligger ca. en times kørsel fra Moskva. Her har russiske kosmonauter og amerikanske astronauter gennemgået en hård træning i de sidste mange år, og her fik Per Wimmer og de fire øvrige danskere forleden muligheden for at gøre de første erfaringer med rummiljøet. 

Træning i fragtfly
»Alene oplevelsen at svæve vægtløs kan jeg absolut anbefale. Helt vildt,« siger Per Wimmer. »Vi gjorde det ti gange à 30 sekunder. Det føltes som om, at du tabte hele din kropsvægt på to sekunder. Du er mellemting mellem en fri fugl og en akvariefisk, da du fortsat er lukket inde i flyet.« Det er vigtigt at lande på gulvet efter hver eneste vægtløse tur, da G-påvirkningerne er meget kraftigere ved loftet. Den vægtløse tilstand fremkaldes ved, at det ombyggede fragtfly stiger og og dykker flere gange. Fra 35.000 til 25.000 fod. Per Wimmer var endnu højere oppe, da han fløj MiG 25. Det fly, der kan flyve højest i verden. 

»Vi fløj i 25 kms højde med en hastighed af 2.600 km/t. Næsten en lille rumrejse. Jeg kunne se jordens krumning, så jeg er parat til at skrive under på, at Jorden ikke er flad. Samtidig var jeg så højt oppe, at der var kulsort på den ene side, mens solen fortsat skinnede på jorden på den anden side. En speciel oplevelse. Her følte jeg virkelig, at jeg var langt ude i rummet – og langt væk fra jorden.« Per Wimmer fik også en tur i den »centrifuge«, som kosmonauter og astronauter har trænet i, og han fik lejlighed til at møde de tre rummænd, der næste gang skal sendes op til Den Internationale Rumstation. Det er Space Adventures, der står bag danskernes tur til månen, men et dansk firma, EtC, sælger »billetterne« i hele Skandinavien. Det samme gælder de rundflyvninger om jorden, der i løbet af få år kan blive de første egentlige turistrumrejser. En tur på et par timer i 100 kms højde. Der eksperimenteres stadig med at bygge den rigtige flytype.